09.00 – 10.00
Check in, kaffe
Sted: indgang og kantine
09.45
Anders Rask fra Skive Kommune byder velkommen til NyLand Forum
Vært for forummet, Sven Irgens-Møller, leder af Marienlyst Produktionshøjskole, byder Velkommen
Lene Noer og Henk Keizer kort om baggrund og praktisk info
Deltagerne skriver deres ønskedrømme ned for det sted de bor, og hænger dem op på et træ
10.00 – 10.15
Åbning ved Hanne Roed, næstformand i regionsrådet, Region Midtjylland
10.15 – 10.45
Keynote ved Tom Jones (EESC)
Tom Jones er medlem af den Europæiske Økonomiske og Sociale Komite. Han er kvægbonde fra Midt Wales og vicepræsident for det walisiske frivillighedsråd. Han har skrevet to rapporter om programmerne for landdistriktsudvikling og fremtiden for Europæiske landsbyer og småbyer. Han har for nyligt udgivet en artikel om landdistrikternes bidrag til det europæiske kulturarvs-år 2018.
10.45 – 11.00
Intervention: Lydenskab opfører teksterne på ønsketræet til musik
11.00-11.30
Refleksioner over åbningstale og Tom Jones’ indlæg
Tom Jones , (Formand for EESC)
Hanne Roed, næstformand i regionsrådet, Region Midtjylland
Robbert van der Horst, visuel kunstner, teater, radio (NL)
Lene Noer, kunstner
11.30 – 11.45
Intervention: de fire talere fortæller om DERES drømme til akkompagnement af Lydenskab. Vi går i samlet flot ud og planter Drømmetræet.
12.30
Talerstol – den første tale
Robbert van der Horst (NL) besøgte i august Træmuseet i Oddense og fik instruktion i traditionelle møbelsnedker-teknikker hos Ole Brauner og kolleger. Teknikkerne er blevet brugt til opførelse af talerstolen i samarbejde med Produktionshøjskolen Marienlyst bådbyggerlærere og elever. Borgere fra Skive og deltagerne i forummet vil blive bedt om at holde en tale for køerne på marken, og reflektere over landskabet. Talerne bliver optaget og offentliggjort.
12.45
Talende Jord
Talende jord’ er en installation skabt af kunstneren, Tina Andersen. Tre jordbunker fra tre forskellige gårde i Salling egnen ligger udstillet på et bord. Lydsporet stammer fra interviews med landmændene som er bearbejdet og teksten er derefter blevet indlæst af kvinder, som kender jorden. Det særlige ved værket er selve den aktion som beskueren er nødt til at gøre. Nemlig at bukke sig for jorden. Den taler nemlig ikke særlig højt, så derfor skal øret helt tæt på jorden.
12.45 – 13.30
Frokost
Madpakke hentes i kantinen og medbringes på rundtur til mødestederne
12.45 – 13.30
Mødesteder
MØD KUNSTEN: kunstnere som arbejder med landdistrikts-temaer og / eller praktiserer borgerinddragelse og samskabelse, præsenterer værker. Deltagerne i Nyland Forum inviteres til at besøge rummene og høre oplæg fra kunstnerne Klavs Weiss og Karen Havskov Jensen, Trine Rytter Andersen, Steen Rasmussen, Tina Andersen, Marianne Jørgensen, Jette Gejl og Anne Berggreen, Inge Agnete Tarpgaard
SMS Jam – Wood & Food, af Inge Tarpgaard i den store båd. Medbring din smartphone.
12.00 – 13.30
Engelsk
Kunsten at invitere / kunsten at forandre
Workshop ( begrænset antal deltagere, tilmelding på forhånd tilrådes)
Encounters Art’s grundlægger og associerede kunstner Ruth Ben-Tovim giver en workshop på Nyland Forum.
Encounters er et ensemble af kunstnere, producere, facilitatorer og forandringsagenter. Encounters projekter sigter mod at skabe grobund for en kreativ, omsorgsfuld, forenet verden, i hvilken alle kan lære at blomstre og leve sammen uden at overskride planetens miljømæssige grænser. Tre dages workshop, åben for alle der ønsker at vide mere om kunstneres borgerinvolverende praksis i økonomiske, sociale og miljømæssige forandringsprocesser.
13.30- 15.00
Brobygning I:
Plenumdialog
Engelsk
Lad os begynde denne dialog med at spørge ind til situationerne i forskellige europæiske landområder. Hvad er det økonomiske, miljømæssige, sociale og kulturelle øjebliksbillede? Hvordan står det til i Region Midtjylland? Ser vi her de samme kløfter mellem mennesker fra forskellige befolkningsgrupper? Er landområderne – som Rem Kolhaas siger – forandringens frontlinje? Hvilken indflydelse har disse forandringer på livet på landet, i Europa og her i Skive? Hvilke værdier ønsker vi at bevare? Hvad betyder kulturarv for os?
Vi ser at der er voksende afstande mellem forskellige befolkningsgrupper i vores samfund. Mange mennesker føler sig overset og overhørt. Flere og flere verdensborgere må undvære den velfærd vi har i Nordeuropa. Hvordan genforener man befolkningsgrupperne? Kan vi bygge bro over de demokratiske. økonomiske, kulturelle og miljømæssige kløfter? Kan kunst virke som brobygger?
Debattører:
Tom Jones, EESC
Hanne Roed, regionsrådet – Region Midtjylland
Per Bech Jensen, landsbylaboratoriet
Ruth Ben-Tovim, Encounters (UK)
Ulla Simonsen, Borger i Junget
Moderator TBA
15.00 – 15.30
Kaffepause
15.30 – 17.00
Brobygning II:
Plenumdialog
Engelsk
Lad os uddybe temaerne i den tidligere dialog, med fokus på kunstnernes arbejde i områder under forandring. Ikke kun i landområder, men også i udsatte områder i byerne. Hvordan arbejder kunstnerne i disse områder? Hvordan opbygger man relationer til borgere som (som oftest) ikke har bedt om kunstværkerne, hvordan opbygger man tillid og graver dybere ned i de sociale, økonomiske og kulturelle lag i et givet område? og hvordan omsætter man den viden til kunst? Hvad betyder “at arbejde i øjenhøjde” i borgerinddragende kunstprojekter.
Debattører:
Simone Bech, Borger og hverdagsekspert
Klavs Weis / Karen Havskov, billedkunstnere (DK)
Trine Rytter Andersen, Billedkunstner, kunstskibent
Thea Vesti Pedersen, musiker (Lydenskab – musikprojekt sammen med Odder Kommune) (DK)
Jes Vagnby, Arkitekt og projektudvikler
Robbert van der Horst, billedkunstner, teaterkunstner, radiokunstner (NL)
Moderator TBA
17.00 – 18.00
Drinkstid hygge
18.00 – 19.30
Middag
20.00 – 22.00
Mødestederne er åbne for Nyland Forums deltagere
Performances, udstilling, dokumentarer
Lydenskab
Talende Jord – Tina Andersen
Talerstol – Robbert van der Horst (for deltagere i Nyland Forum.)
Koncert med fløjtenisten Iben Barnwell